Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 

De grondgedachte achter de KDC

De Klussen en Diensten Centrale werd op 11 mei 2005 opgericht. Sinds dat moment zijn duizenden klussen uitgevoerd voor particulieren en maatschappelijke instellingen in de gemeente Loon op Zand.

Het aantal hulpvragen toont een stijgende lijn. De oorzaken zijn velerlei: een terugtredende overheid, ouderen die steeds langer thuis (moeten) blijven wonen, armoede enzovoorts. Mensen zijn meer op zichzelf aangewezen en worden hierdoor afhankelijk van hun sociale omgeving. Maar buren zijn vaak niet thuis. Familie woont ver weg. En vrienden kunnen zelf ook niet goed meer uit de voeten.

Aan de andere kant zitten veel mensen onvrijwillig thuis op de bank. Ze zijn gepensioneerd, arbeidsongeschikt of verloren hun werk door
reorganisaties of bezuinigingen. Onbenut talent, maar van onschatbare maatschappelijke waarde als je dat talent op de juiste manier weet aan te boren en in te zetten.

De KDC wil deze mensen een duwtje in de rug geven: kom uit je huis, vertel waar je goed in bent, en zet je kwaliteiten in om anderen te helpen! If you don't use it, you'll lose it! (Vrij vertaald: als je je talenten niet gebruikt, gaan ze verloren.)

Met ruim zeventig vrijwilligers kan gerust worden gesteld dat deze oproep niet aan dovemansoren is gericht. Dankzij hun inspanningen heeft de KDC een blijvende en prominente plek op de sociale kaart van Loon op Zand veroverd.