Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 
Klussenbank KDC

Spullenbank KDC in strijd tegen armoede

Vanaf 3 november kunnen inwoners van de gemeente Loon op Zand terecht bij de Spullenbank. De Spullenbank is vooral bedoeld voor mensen die te weinig financiële middelen hebben om huisraad, kleding, speelgoed en dergelijke nieuw te kopen. Cliënten van de Voedselbank, DOE-pashouders of mensen die subjectsubsidie krijgen van de gemeente, krijgen de spullen gratis mee. Andere gegadigden betalen een kleine vergoeding die is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten. De Spullenbank is gevestigd aan de Mgr. Völkerstraat 14 te Kaatsheuvel en is elk maandag en woensdag van 9.30 tot 12.00 uur open.

 

Schrijnend

De Spullenbank is het nieuwste initiatief van de Klussen en Diensten Centrale (KDC) en wordt gerund door een team van ongeveer tien vrijwilligers. De spullen zelf zijn schenkingen van particulieren en bedrijven. Naast de Spullenbank beheert de KDC ook een Fietsenbank en een Klussenbank. Bij het klussen komen de vrijwilligers van de KDC regelmatig bij mensen over de vloer en zijn dan soms getuige van schrijnende armoede achter de voordeur. Geen bed om in te slapen, geen stoel om op te zitten. “Incidenteel probeerden we deze mensen te helpen. Maar het werd steeds groter, zowel de vraag als het aanbod. Gaandeweg ontstond het idee van een spullenbank”, vertelt bestuurslid Jos Hermsen.

Asielzoekers

Een belangrijke doelgroep van de spullenbank zijn vluchtelingen. “Bijna wekelijks biedt de gemeente onderdak aan een nieuw asielzoekersgezin. Anders dan veel Nedelanders denken, krijgt zo’n gezin geen compleet ingericht huis, maar een kale woning en een kleine lening voor de inrichting. Deze mensen kunnen hun geluk niet op als wij wat huisraad en een fiets komen brengen. Dan weet je weer waar je het voor doet.”

Toen in de zomer Casade een ruimte aanbood voor de Spullenbank kon het inzamelen pas goed van start gaan. Oproepen in de krant en op Facebook riepen veel positieve reacties op. Inmiddels staat de voormalige garage van Van der Wouw vol met bruikbare spullen en is een bezoek beslist de moeite waard. Wie nog spullen over heeft kan ze zelf komen brengen of tijdens de openingsuren bellen naar Anja van Heijst 06-34251965. Ze worden dan gratis op een maandag opgehaald.

 

 Terug
Geplaatst: 29-10-2014 13:20:36

Reacties

We hebben een eenpersoons ledikant 90x200 over en 2 lattenbodems, verder nog een klein kastje formaat nachtkastje. We hebben geen vervoer om dit te komen brengen. Kunnen jullie het ook ophalen?
Willen jullie ook kleding?

Gonnie Kommeren09-01-2016 17:31

Reageer