Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 

Terugblik op 2014: KDC groeit als kool

De Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand heeft in 2014 een enorme groeispurt doorgemaakt. De activiteiten werden uitgebreid met een Repair Café en een Spullenbank. Het aantal vrijwilligers steeg van 37 naar 71. Ook steeds meer hulpvragers weten de weg naar de KDC te vinden. In 2015 viert de KDC haar 10-jarige bestaan.

 

De KDC laat zien waar een kleine gemeente groot in kan zijn: elkaar helpen bij het klussen en bij reparaties en fietsen en andere spullen weggeven aan mensen die geen cent te makken hebben… Als je het hebt over bewust en actief burgerschap waarbij mensen bereid zijn voor elkaar te zorgen en hulp aan te bieden, dan is de KDC daar een lichtend voorbeeld van. In 2014 hebben we dat vertaald in een nieuwe slagzin: KDC maakt meedoen mogelijk!

Klussenbank

De KDC biedt een structuur voor mensen die buiten het arbeidsproces staan maar die hun kennis en kunde niet verloren willen laten gaan. Via de KDC bieden zij hun diensten aan. Aan de andere kant heb je mensen die om de een of andere reden hulp kunnen gebruiken. Omdat er geen professioneel aanbod is, of omdat ze die niet kunnen betalen. Of het nu gaat om het aanvragen van een toeslag, het repareren van een deurslot of om het snoeien van een heg. De rol van de KDC is die twee groepen van mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. De KDC-balie in de gemeentewinkel is hierin de spil. In 2014 werden er een kleine 700 incidentele klussen uitgevoerd. Daarnaast biedt de KDC ook structurele hulp aan, zoals mantelzorg.

Fietsenbank

De KDC werkt nauw samen met het Servicepunt van de gemeente en collega-maatschappelijke instellingen. In 2013 kwam de vraag van de voedselbank om samen een fietsenproject op te zetten. Oude fietsen worden opgeknapt en weggegeven aan cliënten van de voedselbank. Het fietsenproject was zo succesvol dat het nu een vast onderdeel is geworden van de KDC onder de naam Fietsenbank. In 2014 leverde het fietsenteam rond de 50 opgeknapte fietsen op.

Repair Café

Het Repair Café is idee van Martine Postma dat landelijk en ook internationaal navolging heeft gekregen. De gedachte achter dit duurzaamheidsinitiatief sluit prima aan op de activiteiten van de KDC. Tijdens een kop koffie en een praatje bekijken vrijwilligers of kapotte spullen gerepareerd kunnen worden. In 2014 werden de voorbereidingen getroffen om een Repair Café in de gemeente op te zetten. Dat gebeurde met medewerking van Casade. De gemeente droeg bij met een opstartsubsidie. Op 6 oktober 2014 verrichtte burgemeester Luijendijk de officiële openingshandeling van het eerste Repair Café in De Rode Loper in Kaatsheuvel. In 2015 gaat onder de paraplu van de KDC ook een Repair Café in het dorp Loon op Zand van start.

Spullenbank

In het voorjaar 2014 kreeg de KDC het verzoek van de voedselbank om meubels en dergelijke die beschikbaar waren gesteld door de Rabobank, te verdelen onder de cliënten van de voedselbank. Met vereende krachten werden de meubels opgehaald en opgeslagen in de voormalige voedselbank in de Vondelstraat. Het pand werd beschikbaar gesteld door Casade. In de loop van het project werd duidelijk dat de behoefte aan goedkope tweedehands spullen groot was. Toen het pand in de Vondelstraat werd verkocht, bood Casade de gelegenheid om de voormalige garage Van de Wouw als opslagplaats voor weggeefspullen te gaan gebruiken. De Spullenbank werd in november door burgemeester Luijendijk onder grote belangstelling officieel geopend.

In ons jaarverslag 2014 kun je meer lezen.

 

 Terug
Geplaatst: 26-02-2015 13:02:20

Reacties

Reageer