Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 
IMG-20160217-WA0000.jpg

KDC opent tijdelijke kledingwinkel voor vluchtelingen

In de voormalige DA-drogist aan de Hoofdstraat in Kaatsheuvel is een tijdelijke tweedehandskledingwinkel geopend. Vluchtelingen die in de noodopvang van Droomgaard wonen, kunnen hier kleding uitzoeken. Het uitgiftepunt wordt gerund door vrijwilligers van de noodopvang. Na 2 maart wordt de winkel weer 'ontmanteld'.

 
IMG-20160217-WA0001.jpg

Onder toeziend oog van Ayo Talen worden de pasjes van de bezoekers gecontroleerd. Tien personen mogen tegelijk de winkel binnen. Ze mogen kleding uitzoeken, maar niet meer dan één broek of één jas. Er moet immers ook nog wat overblijven voor de anderen.

"We zijn uitgeweken naar deze locatie omdat er in de Spullenbank te weinig ruimte is voor zoveel mensen. Ook op Droomgaard is er geen plaats voor kledinguitgifte. We zijn dan ook heel blij dat we dit pand nu voor drie weken mogen gebruiken", vertelt Ayo.

De kleding ligt keurig uitgestald op lange tafels. Herenkleding rechts, dameskleding links. En een aparte tafel voor baby's en kinderen. Het is nog maar een fractie van wat er binnen is gekomen. Na verschillende oproepen leverden veel inwoners van Kaatsheuvel zakken vol kleding af bij de Spullenbank. Daar wordt een eerste schifting gedaan. Een deel van de kleding komt in de Spullenbank te hangen. Een ander deel gaat bijvoorbeeld naar Cordaid of Letland. De rest ligt nu in de winkel voor de bewoners van Droomgaard. Uit de voorraad wordt elke dag de collectie aangevuld. "Zo zorgen we ervoor dat er ook de komende weken nog iets te halen valt."

Voor de kledinguitgifte hebben zich verschillende vrijwilligers van de noodopvang aangemeld, blij dat ze wat te doen hebben. Ze sorteren en stallen de kleding uit en houden de winkel netjes en schoon. Sommige van hen spreken vloeiend Engels. Dat vergemakkelijkt de communicatie. "De gang naar de winkel is al een uitje op zich," vertelt Ayo verder. Maar de kleding voorziet ook in een grote behoefte. "Veel mensen kwamen op Droomgaard aan met één plastic zak. Daarin zaten al hun bezittingen. Van de 57 euro weekgeld die iedereen krijgt, kun je geen kleren kopen." Niet iedereen zal de gratis kleding nodig hebben, geeft hij toe. Maar belangrijk is ook het signaal dat je hiermee afgeeft dat deze mensen welkom zijn, ondanks alle negatieve geluiden."

Ondertussen heeft een groepje vluchtelingen hun keuze gemaakt. Met een blij gezicht verlaten ze het pand. De volgende groep staat alweer te wachten.

 Terug
Geplaatst: 17-02-2016 14:57:34

Reacties

Reageer