Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 

Ervaringen met Automaatje

ANWB AutoMaatje Loon op Zand boodschappen.JPG

Gezellig voor chauffeur èn passagier !

Even boodschappen doen, naar de kapper gaan of op de koffie bij een vriendin. Het is voor ouderen niet altijd vanzelfsprekend. Met ANWB AutoMaatje Loon op Zand kunnen zij een lift krijgen van een buurtbewoner. Zo helpen de Klussen en Diensten Centrale (KDC) en vrijwilligers dorpsgenoten mobiel en actief te blijven. ContourdeTwern en de gemeente Loon op Zand ondersteunen hen. Na de start van ANWB AutoMaatje Loon op Zand zijn er al veel tevreden deelnemers en vrijwilligers.

Gezellig onderweg.
Nog maar een paar maanden actief, maar nu al weten steeds meer ouderen hun weg te vinden. Vrijwillige chauffeurs vervoeren minder mobiele ‘buren’ met hun eigen auto. Judocus van Hedel is één van hen. “Ik vind het belangrijk om me als vrijwilliger in te zetten voor anderen. Als AutoMaatje kom je nog eens ergens. En je ontmoet andere mensen. De mensen zijn heel open en aardig. Binnen enkele minuten heb je al het idee dat je iemand al uren kent.”

Als AutoMaatje ging Judocus met plaatsgenoten onder andere naar de supermarkt, naar de boekhandel, op verjaardagsbezoek en naar een activiteitencentrum. De vergoeding van € 0,30 per kilometer (vanaf het huis van de chauffeur) hebben de deelnemers vaak al gepast bij zich, ervaart Judocus.

 

Samen boodschappen doen. “Goed georganiseerd en gezellig. Ik ben er blij mee” geeft mevrouw aan.

Mooie verhalen
Arno van der Stroom ervaart ook dat mensen blij zijn met dit sociaal vervoer. “Het is meer dan alleen de rit”, geeft de vrijwillige chauffeur aan. “Je hoort ook mooie verhalen. Niet alleen onderweg, maar bijvoorbeeld ook van anderen aan de tafel in de wachtruimte in het ziekenhuis. Ik zorg dan niet alleen voor degene die ik naar het ziekenhuis bracht. Op een gegeven moment was ik koffie aan het halen voor de hele tafel. Gezellig toch!”

Arno vindt het fijn dat je zelf kunt bepalen of je een rit wel of niet kunt rijden op het gevraagde tijdstip. “Zo kun je bekijken of het op dat moment past bij andere dingen die je graag wilt doen.”

“Mooi om te zien wat je voor iemand kunt betekenen. Zo wilde een hoogbejaarde man uit Loon op Zand graag naar een viswinkel in Tilburg. We aten er samen een heerlijk visje en de man kwam zo weer eens buitenshuis. De volgende rit is misschien wel naar een restaurant waar hij graag nog eens gaat eten met zijn vriendin.” Als AutoMaatje ging Arno met plaatsgenoten onder andere naar een opticiën, een polikliniek, naar een winkel en een visspeciaalzaak.

Afhankelijk maar vooral zelfstandig.
“Zonder ANWB AutoMaatje Loon op Zand zou ik niet op controle gaan in het ziekenhuis”, geeft een mevrouw uit Kaatsheuvel aan. Het is vanwege haar gezondheid vermoeiend om op pad te gaan. “Fijn dat ik niet te lang hoef te wachten en dat we niet om hoeven te rijden voor een andere passagier.”

Mevrouw is voor vervoer afhankelijk van anderen en vindt het lastig om anderen te vragen omdat ze graag ook zelfstandig wil blijven. “Ik raad het anderen ook aan om gebruik te maken van ANWB AutoMaatje Loon op Zand. De chauffeurs zijn behulpzaam en beleefd. Ik vind het fijn dat er iemand bij me is als ik op controle moet in het ziekenhuis” geeft de vrouw van in de 70 aan.

Dankbaar en bescheiden
Lia Vissere is één van de balievrijwilligers van de Klussen en Diensten Centrale. De balievrijwilligers nemen verzoeken voor ritten aan en zoeken een AutoMaatje die de rit gaat verzorgen. Haar eerste ervaringen zijn dat mensen bescheiden zijn. “Kan dat? Mag ik ook gebruik maken van ANWB AutoMaatje voor een bezoek aan de kapper? Een bezoek aan een winkel?” Het zijn vragen die ze regelmatig krijgt. “We krijgen leuke reacties van deelnemers en ze zijn ook dankbaar.”

Lia vindt de vervoerservice een mooie toevoeging aan de klussen en diensten waarvoor mensen bij de KDC terecht kunnen. “Je kunt mensen die het nodig hebben helpen. Bovendien is het goed voor hun zelfstandigheid. De vrijwillige chauffeurs denken goed mee. Ze zijn ook bereid om in het weekend te rijden of om wekelijks terugkomende ritten te doen.”

Meer informatie of meedoen?
Bel KDC: 0416-531573 (maandag t/m donderdag 9:30 uur – 12:00 uur) of kijk op www.kdc-loz.nl en zoek op ANWB AutoMaatje.