Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 
VLNR Wim, Ad, Henk, Rob en Henk

Bestuur KDC

De Klussen- en Diensten Centrale is sinds 2017 gevestigd in het KDC Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. Het pand beslaat ongeveer 1100 vierkante meter en biedt onderdak aan de vele activiteiten van KDC zoals de Spullenbak (kringloopwinkel), de Fietsenbank, de Boekenbank, de Klussenbak, het Repair Café,  de Formulierenbrigade, ANWB Automaatje en de spin in het KDC web,  de centrale Balie van waaruit vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld wordt. Elke activiteit heeft een coördinator die weer gekoppeld is aan een bestuurslid zodat er een korte lijn is met het bestuur. Alle bestuursleden zijn ook nog actief als vrijwilliger bij een van de KDC activiteiten dus met de voeten in de klei.

Mede dankzij subsidie van de gemeente is onze KDC liefdadigheidsinstelling goed in staat om alle activiteiten en de huisvesting ook financieel goed te organiseren. De financiën en het beheer van het KDC gebouw zijn bij penningmeester Rob de Bruijn al jaren in goede handen. KDC werkt met veel partijen samen en ook de interne organisatie en communicatie is bij een organisatie met de huidige omvang als KDC erg belangrijk waardoor secretaris Wim Muskens zijn handen meer dan vol heeft. Wim is binnen het bestuur naast secretaris ook verantwoordelijk voor de portefeuilles Repair Café en de Formulierenbrigade dus de handjes echt meer dan vol. De Spullenbank is de meest in het oog springende activiteit omdat deze bijna dagelijks zorgt voor een grote toeloop van klanten die bediend wordt door een enthousiast team van Spullenbankvrijwilligers. Bestuurslid Henk Hamers die ook nog de Fietsenbank en de Boekenbank in zijn portefeuille heeft is bijna dagelijks in de kringloopwinkel te vinden of is samen met anderen op pad om spullen op te halen of weg te brengen.

De Klussenbank is nog steeds de ruggengraat van de KDC organisatie waarmee het allemaal begon alsook de centrale balie die zorgt voor de koppeling van vraag en aanbod en het eerste aanspreekpunt is zowel voor fysieke bezoekers als voor de bellers en mailers. Bestuurslid Ad Verberne verantwoordelijk voor  de Klussenbank en de centrale Balie weet met zijn teams per jaar honderden hulvragen in te vullen en is zelf ook graag behulpzaam als chauffeur en verhuizer bij het verzamelen en uitzetten van spullen van de Spullenbank. Voorzitter Henk van Komen houdt zich vooral bezig met de algehele organisatie, externe contacten en pr-activiteiten zoals nieuwsbrieven en krantenartikelen. Het bestuur van KDC prijst zich gelukkig met het enthousiasme en inzet van de grote club van vrijwilligers waardoor er met zinvol en zingevend liefdadigheidswerk veel voor onze locale samenleving gedaan kan worden en daar zijn we trots op. Allemaal een gezond en gelukkig Nieuwjaar en wellicht tot ziens bij ons KDC.

 
lea maas

Lea Maas

Lea Maas is al vanaf het begin betrokken bij de Spullenbank die in maart 2014 is gestart in de Vondelstraat en kort daarop is voortgezet in de oude - inmiddels gesloopte - garage van Van de Wouw in de Mgr. Völkerstraat. Mede door de inzet van wethouder Wil Ligtenberg konden de activiteiten van KDC begin 2017 verhuisd worden naar de Schotsestraat.

Lea is coördinator van de Spullenbank en zorgt samen met een team van vrijwilligers niet alleen tijdens de openingstijden (maar ook op 2 dagdelen daarbuiten) dat de winkel er altijd “pico bello” uitziet.

Nadat Lea haar rondje ter voorbereiding op de opening heeft gemaakt wordt er eerst samen koffie gedronken zodat om 9.30 uur de eerste klanten ontvangen kunnen worden. Naast het prijzen van  binnengekomen spullen behoort het “draaien van de kassa “ tot het takenpakket van de coördinator van de Spullenbank.

Een grote passie van Lea is het zelf kleding maken en daar heeft het Repair Café de afgelopen 5 jaar veel nut van gehad voor wat betreft de klussen aan de naaimachine.

Samen met echtgenoot Jan die ook vrijwilliger is bij KDC mag Lea graag vakantie vieren en terrassen  en dat kan natuurlijk prima op de vele reizen naar Spanje of het frequente bezoek aan de Efteling.

“Ik zie mijn werk bij de Spullenbank ook als mijn hobby” geeft Lea aan. “Als we samen met het team van vrijwilligers de winkel weer op orde hebben en alles er weer netjes uitziet en we complimentjes krijgen van de klanten dan geniet ik daar van” besluit Lea en gaat weer met haar collega’s aan de slag met het opruimen van de kerstspullen want helaas zijn die door de lockdown niet meer nodig.

Het hoeft geen betoog dat we hier te maken hebben met een energieke, betrokken bezige bij.

 

 

 
Ina Chabot

Ina Chabot

Ina Chabot uit Sprang-Capelle is al sinds begin 2011 baliemedewerkster. KDC zat toen nog in het oude Rabobankgebouw bij de gemeente waar Jan Broeders, Piet Jansen en Martin Elshout bureau hielden. In 2014 verhuisde de balie en Ina mee naar het Klavier. In 2017 werd het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat in gebruik genomen en nam het aantal activiteiten enorm toe waardoor de rol van de balie steeds belangrijker werd en het team flink werd uitgebreid.

Ina (67) was in haar werkzame leven administratief medewerkster en receptioniste bij een transportbedrijf. Deze ervaring zorgde er voor dat zij afgelopen 10 jaar steeds met plezier in het balieteam heeft gewerkt. “ Ik vind het erg leuk om vraag en aanbod bij elkaar te brengen “aldus Ina die ook nog als vrijwilliger receptioniste is bij Villa Pardoes.

Als de hobby’s ter sprake komen volgt er een heel rijtje. Fietsen, lezen, cryptogrammen, Jan van Haasteren puzzels (3000 stukjes) en “bridge voor de geestelijke gezondheid en badminton voor de lichamelijke gezond” geeft Ina aan. “Jammer dat Corona nu veel van deze activiteiten niet mogelijk maakt.” Gelukkig kan bij KDC met de gepaste maatregelen veel gewoon door gaan.

 
Riet van de Wouw

Riet van de Wouw

Riet van de Wouw is al ruim 3,5 jaar vrijwilliger bij de KDC Spullenbank. Vlak nadat Riet zich had aangemeld als vrijwilliger meldde zich nog 5 dames aan die vanaf dan in een min of meer vast groepje op vooral de dinsdag samen aan de slag zijn gegaan in de kringloopwinkel.

“Net voordat vorig jaar het coronavirus begon waren we dinsdags tot 16.00 uur open, omdat er veel vraag was naar een middagopenstelling” vertelt Riet die zeer enthousiast is over de sfeer en samenwerking bij het team van vrijwilligers dat met veel plezier werkzaam is bij de Spullenbank.

Riet is 34 jaar werkzaam geweest als taxichauffeuse van kinderen en volwassen met een beperking en heeft dat met erg veel plezier gedaan tot ze op 65 jarige leeftijd moest stoppen.

“ Ik ben graag zinvol bezig en vind het contact met mensen erg belangrijk” aldus de bijna 70 jarige zeer vitale Riet die nog vol in het leven staat.

Want verder is zij ook nog vrijwilligster bij RKC Waalwijk waar ze al meer dan 26 jaar met veel plezier werkzaam is als steward , waarvan de laatste jaren als sectorhoofd bij vak EE,  samen met een gezellige vaste groep stewards.

“Verder ben ik vrijwilligster bij De Gildenbond ( hand en spandiensten) en bij Prisma, waar ik , voordat Corona begon, ging koken bij het Vierspant, ( Een huis waar mensen met een beperking wonen) en de bewoners helpen met eten” aldus Riet die bijna een weektaak heeft aan al haar vrijwilligersactiviteiten want zij is ook nog al bijna 15 jaar coördinator van het buurtpreventieteam  de Hil. Het is verbazingwekkend dat er ook nog tijd is voor hobby’s zoals het maken van kaarten op allerlei creatieve manieren (ook voor Kinderkanjers) en heerlijk ontspannen op de camping.

 
Fietsenbank coordinator Leo Rutjens

Leo Rutjes

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel bestaat al 15 jaar en al vanaf 2006 is Leo Rutjens actief als vrijwilliger bij de klussenbank. Toen in 2013 in samenwerking met de Voedselbank de Fietsenbank werd opgericht was Leo bij het kwartet initiatiefnemers bestaande uit Ad van de Wouw, Martin Elshout en Mirto Enriques en Leo Rutjens. Aanvankelijk bedoeld om kinderen van klanten van de Voedselbank te voorzien van een deugdelijke fiets maar al snel uitgebreid met fietsen voor volwassen voedselbank klanten en asielzoekers. Sinds 2018 is Leo coördinator van de fietsenbank die in normale tijden meer dan 100 fietsen per jaar uitdeelt.  

Als in 2014 de Rabobank meubilair ter beschikking stelt om te verdelen onder klanten van de Voedselbank is dat de start van de huidige Spullenbank. Ook dan is Leo Rutjens bij de opzet en realisering betrokken met andere vrijwilligers van het eerste uur zoals Margreet Smeets, Jos Hermsen en Mirto Enriques. De eerste meubels werden opgeslagen in het oude pand van de Voedselbank aan de Vondelstraat, daarna in de oude garage van de Wouw (beide panden door Casade ter beschikking gesteld) en vanaf 2017 in het Vesterspand aan de schotsestraat in Kaatsheuvel. Samen met een groepje vrijwilligers haalt Leo spullen op of brengt ze bij mensen thuis.

Toen het pensioen naderde en Leo zijn werkzaamheden bij de Rabobank ging afbouwen kwam er tijd om buitenlanders te helpen met de Nederlandse taal en andere werkzaamheden bij de Klussen en Diensten Centrale. Naast het vele vrijwilligerswerk bij KDC is Leo graag op de camping en houdt hij zich graag bezig met houtbewerken. Op de vraag wat Leo motiveert om zich zo voor de gemeenschap in te zetten zegt hij , “loop maar eens een dag mee als er fietsen worden uitgegeven en kijk maar eens naar al de blije gezichten dat zegt genoeg”.  Leo Rutjens een nog steeds zeer energieke vrijwilliger met het hart op de juiste plaats.

 
kristel muskens

Kristel Muskens

De Klussen- en Diensten Centrale die gevestigd is in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel is een stichting die zonder beroepsmatige ondersteuning een inmiddels redelijk complexe organisatie met bijna 100 vrijwilligers en een flink pallet aan activiteiten draaiend houdt.

Kristel Muskens zorgt vanaf februari voor een stuk administratieve ondersteuning voor met name het bestuur maar kan ook bij de balie bijspringen als dat nodig is. Kristel heeft de opleidingen administratief medewerker en telefoniste afgerond wat goed van pas komt bij haar vrijwilligerswerk voor KDC.

De 30 jarige Kristel heeft bij verschillende werkgevers en organisaties ervaring mogen opdoen in de (administratieve) dienstverlening zoals  bij Balade, een bejaardenhuis, een dierenasiel en ABN-Amro.  “ Bij Casade heb ik een aantal jaren tot aan de fusie met heel veel plezier gewerkt “ aldus Kristel die door haar spierziekte de keuze heeft moeten maken om meer in het vrijwilligerswerk aan de slag te gaan.

Om in conditie te blijven gaat Kristel elke week jazz/modern dansen bij Kunstcentrum Waalwijk en zit zij elke week in de sportschool bij Fysiocare.  Niet onverstandig want Kristel houdt ook van lekker koken.

 
Henny Heefer

Henny Heefer

De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. Een belangrijk onderdeel van KDC is de eigen kringloopwinkel die onder de naam KDC Spullenbank al bij een groot publiek bekend is.
De Spullenbank (kringloopwinkel) is geopend van maandag tot en met donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 16.00 uur. Henny Heefer (51) uit Sprang-Capelle maakt sinds februari deel uit van het team vrijwilligers dat er voor zorgt dat de kringloopwinkel op rolletjes loopt.
Henny sorteert binnenkomende spullen, houdt de winkel mee op orde, bekijkt of de spellen compleet zijn en houdt toezicht. Een veelomvattende taak waarbij soms veel geduld nodig is bijvoorbeeld bij het checken van de puzzels met 1000 of meer stukjes.
Voordat Henny vrijwilligerswerk bij KDC ging doen was zij onder andere 7 jaar taxichauffeur in Tilburg.
Over de vraag of Henny ook nog tijd heeft voor hobby’s hoeft zij niet lang na te denken. “Mijn hondje Vlooike ” komt er als eerste uit. Maar ook nog diamond painting, verzamelen van olie-lampen, films kijken (en vooral de zaken die niet kloppen zoeken) en samen met haar partner hardrock muziek beluisteren en naar optredens gaan. Gelukkig heeft Henny ook nog tijd om vrijwilligerswerk bij KDC te doen.

 
Johan Helfert

Johan van Helvert

De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel.  In de eerste jaren vanaf 2005 was het vooral klussen en diensten uitvoeren bij mensen thuis maar al snel kwamen daar een aantal activiteiten bij  zoals  het Repair Café, dat aanvankelijk gevestigd was in de Rode Loper.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het  (samen) repareren van spullen waarvan het zonde is om al weg te gooien. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

In het Vrijwilligershuis waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Het gaat om reparaties van kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Er is een groep van deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en –vaardigheden op allerlei terreinen. Ook voor advies kan men terecht waardoor thuis repareren kan gaan lukken.

Meubelmaker Johan van Helvert (52) uit De Moer zag in een artikel in de Duinkoerier dat het op te starten Repair Café  handige vrijwilligers zocht en was er vanaf het eerste uur bij. “ Mensen komen niet snel met hun meubels naar het Repair Café  maar komen wel vragen om advies “ aldus Johan die  als het kan ook bij mensen thuis de situatie opneemt en hen van advies voorziet of een reparatie uitvoert. Als er geen klussen zijn voor bepaalde specialisten zoals de meubelmaker dan is het gebruikelijk bij het Repair Café dat de vrijwilligers elkaar helpen zodat er ook van elkaar geleerd kan worden.

Inwoners van de gemeente Loon op Zand kunnen drie keer per maand hun kapotte spullen gratis laten repareren: op elke eerste donderdagavond van de maand en elke 3e donderdagmiddag van de maand in de Schotsestraat 4c Kaatsheuvel en op elke derde dinsdagavond van de maand in De Wetering in Loon op Zand. De aankondigingen van deze Repair Cafés in de Duinkoerier en andere media worden door Johan verzorgd. Zie voor tijden ook  de website van KDC. (www.kdc-loz.nl)

In zijn vrije tijd mag Johan graag meubels opknappen en gaat hij elke week in Dongen squashen om de conditie op peil te houden. De grote passie van Johan is als DJ muziek draaien op feesten en partijen onder de naam Next Dimension Discoshow. Natuurlijk heeft deze meubelmaker daar een prachtige installatie voor gebouwd.

 
Ton Visschers

Ton Visschers

De Klussen- en Diensten Centrale is gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de Schotsestraat 4C in Kaatsheuvel. In de eerste jaren vanaf 2005 was de hoofdmoot klussen en diensten uitvoeren bij mensen thuis maar al snel kwamen daar een aantal activiteiten bij zoals de Fietsenbank (opgericht in samenwerking met de voedselbank) en het Repair Café dat zowel in Kaatsheuvel als in Loon op Zand actief is.
Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren van spullen waarvan het zonde is om al weg te gooien. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Dat geldt ook voor de Fietsenbank waar een viertal vrijwilligers in Loon op Zand in hun speciale werkplaats al vanaf 2013 gedoneerde fietsen opknapt en ter beschikking stelt aan de klanten van de voedselbank, asielzoekers en personen die door het servicepunt welzijn, wonen en zorg van de gemeente Loon op zand worden doorverwezen. Er wordt inmiddels ook gerepareerd in de fietsenwerkplaats in het KDC Vrijwilligershuis.

Ton Visschers is al een aantal jaren vrijwilliger bij zowel de Fietsenbank als bij het Repair Café.
Ton prijst zich gelukkig dat hij al 35 jaar het beroep van revalidatietechnicus mag uitvoeren. Het spreekt voor zich dat deze techneut met opleidingen elektrotechniek en installatietechniek in zijn bagage een handige versterking is voor het KDC vrijwilligersteam. Het maken van revalidatie hulpmiddelen en het adviseren daarbij was voor december 2012 Ton zijn beroep maar hij is evenwel na zijn “pensionering” als hobby en zzp’er met deze passie verder gegaan. Het zal niet verbazen dat Ton ook zijn eigen ligfiets heeft ontworpen en gebouwd.

Naast het vele vrijwilligerswerk en het nog steeds adviseren, maken en leveren van revalidatiehulpmiddelen is er gelukkig nog plaats voor hobby’s als koken, saunabezoek, fietsen en fietstochten uitzetten en klussen. Opa Ton is sinds een klein jaar vooral blij met zijn kleindochter en recent de leasehond die veel aandacht vraagt.

 
Hans Boere

Hans Boere

Hans Boere maakt deel uit van het team vrijwilligers dat de Spullenbank runt.
Hans neemt de spullen die worden aangeboden in ontvangst, sorteert ze op bruikbaarheid en plaats ze in de winkel nadat de spullen geprijsd zijn. Vooral de hal met de grotere spullen zoals de bankstellen, kasten, bedden, lampen en serviesgoed wordt door Hans keurig op orde gehouden en zodanig ingericht dat de vele spullen die worden aangeboden ordelijk gepresenteerd worden.
Hans Boere die in zijn werkzame verleden loodgieter dakdekker van beroep was, is al meer dan twee jaar vrijwilliger bij KDC en dat doet hij met veel toewijding en plezier.
Naast zijn “werk”bij de Spullenbank knutselt Hans graag en luister veel naar muziek. Mooi dat de Spullenbank ook een grote verzameling cd’s in de aanbieding heeft. Zelf heeft hans meer dan 1200 cd’s waar hij een keuze uit kan maken.

 
Yvonne van der Aa

Yvonne van der Aa

Yvonne van der Aa is sinds kort coördinator van dit Balieteam.
Yvonne is in 2018 bij KDC gekomen als vrijwilliger die zich met computers bezig houdt en met de website maar al snel ging zij ook deel uit maken van het team Formulierenbrigade. Elke maandagochtend helpt Yvonne mensen op afspraak met het invullen van (gemeentelijke) formulieren. Kortom een bezige bij die zich breed inzet om mensen te helpen o.a. via activiteiten van KDC maar ook als secretaris van KBO Kaatsheuvel en Goldwing Club Holland waar zij allerlei (landelijke) activiteiten organiseert voor deze motorliefhebbers. Naast het rijden met een Goldwing (heeft zelf motorrijbewijs) is Yvonne ook graag creatief bezig met het maken van sieraden en geeft het schilderen veel ontspanning. Met recht een zeer bezige bij.

 
Jan en Riet Verstijnen

Jan en Riet Verstijnen

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel bestaat al 15 jaar en al vanaf het begin zijn Jan en Riet Verstijnen actief als vrijwilliger bij de klussenbank. Tuinonderhoud is hun specialisme en dat doen zij met veel plezier en groot enthousiasme. Dat blijkt ook uit het grote aantal tuinen en tuintjes dat zij elk jaar onderhouden bij mensen (vaak senioren) die dat zelf niet meer kunnen en waarvoor die tuin nog een grote betekenis heeft. Jan en Riet zijn als gepensioneerd echtpaar altijd samen op pad en soms willen zij wel eens apart een klein klusje tegelijkertijd uitvoeren gevolgd door een grotere klus weer samen. Het zijn vaak meerdere klussen per dag dus dat vraagt de nodige energie maar die is er nog volop. “Het is vooral ook gezellig” geven Jan en Riet gezamenlijk aan en natuurlijk heerlijk in de buitenlucht.
Tuinmannen en zeker tuinvrouwen zijn schaars dus KDC is bijzonder blij en ook trots op dit echtpaar uit De Moer met groene vingers en bereidheid om in hun vrije tijd de behoeftige medemens te helpen.
Naast het vrijwilligerswerk bij KDC verrichten Jan en Riet al sinds mensenheugenis hand- en spandiensten bij de Moerse voetbalvereniging Blauw-Wit. Daar hoort ook het wassen van de voetbaltenues van het vierde elftal bij. Jan is ook jaren actief geweest bij het KBO.
Jan was in zijn werkzame leven filiaalbeheerder bij de BoerenBond en Riet heeft altijd gewerkt in de gezinszorg. Nu wordt er veel gewandeld en vooral gefietst in binnen- en buitenland.

 
Gerard Klijn

Gerard Klijn

Gerard Klijn is al vanaf het begin betrokken bij de Klussen en Diensten Centrale eerst als klusser bij mensen thuis maar toen de Spullenbank een eigen huisvesting kreeg vooral verbouwer en onderhoudsman van de eigen huisvesting van KDC. In de Mgr. Völkerstraat in de oude garage van Van der Wouw was het dweilen met de kraan open maar gelukkig kon KDC in 2017 het huidige Vrijwilligershuis betrekken. Een team van vrijwilligers heeft het gebouw in de huidige staat gebracht hetgeen een enorme klus was. Gerard heeft daar een grote rol in gespeeld als voormalig timmerman en uitvoerder in de bouw. De kennis en kunde van Gerard Klijn is nog steeds van grote waarde want zoals gezegd vraagt het gebouw van KDC en haar partners nogal wat onderhoud en zijn de hand- en spandiensten van Gerard onmisbaar. Daarnaast worden er bij de Spullenbank vaak spullen aangeboden die na reparatie door Gerard weer waardevol in de Spullenbank (kringloopwinkel) geplaatst kunnen worden.

Naast de vele uren als vrijwilliger bij KDC zit oud voetballer en wielrenner Gerard nog graag op de racefiets en maakt hij regelmatig stevige wandelingen samen met zijn vrouw zodat de conditie op peil blijft en daar is het KDC weer goed mee want daar is en blijft nog veel te doen.

 
Ton Honkoop

Ton Honkoop

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel was aanvankelijk vooral een klussendienst. Al snel kwam daar een groep vrijwilligers bij die mensen zijn gaan helpen bij het invullen van belastingformulieren en formulieren van de gemeente, de persoonlijke administratie, postmaatje zijn en ook helpen bij de voorbereiding van schuldhulpverlening.

Ton Honkoop was voordat hij bij KDC aan de slag ging als administratief klusser vanaf zijn prepensioen in 2007 actief bij KBO Kaatsheuvel waarvan 10 jaar als bestuurslid. Zowel bij KBO als bij KDC (vanaf 2013) is Ton vooral de man die mensen helpt bij het invullen van belastingformulieren en het aanvragen van toeslagen. Het op orde brengen van administraties bijvoorbeeld na het overlijden van een partner komt ook steeds vaker voor. Toen de gemeente bij KDC met het verzoek kwam om een formulierenbrigade op te zetten die inwoners van onze gemeente helpt bij het invullen van overheidsformulieren was Ton natuurlijk ook meteen van de partij.

Als voormalig hoofd bedrijfsbureau bij Lips in Drunen met een HTS techniek achtergrond is het heel bijzonder dat Ton zich heeft gespecialiseerd in het maatschappelijke veld en bijvoorbeeld al 13 jaar in de WMO adviesraad Loon op Zand belangrijk werk verricht.

Naast het vele vrijwilligerswerk bij KBO, KDC en de WMO adviesraad was Ton ook nog een actief volleyballer, scheidsrechter en bestuurslid bij Condor maar dat is nu verleden tijd en heeft plaats gemaakt voor fanatiek fietsen en wandelen vaak samen met zijn vrouw tijdens tripjes en korte vakanties in Nederland en Europa. Ook bij KBO organiseert Ton elke donderdag fietstochten in de zomer en wandeltochten in de winter. Tot voor kort had Ton Honkoop een bijzondere hobby in het verzamelen van brandhout voor de haard op zijn “houtfiets”. Het hout verzamelen tijdens fietstochten of woon-werkverkeer, hoeft niet meer waardoor de “houtfiets”bij de Fietsenbank beland is.

 
Gerrie Couwenberg

Gerrie Couwenberg

Gerrie Couwenberg sinds februari actief als vrijwilligers begeleidster.

De taak van Gerrie is om er (mede) voor te zorgen dat iedere vrijwilliger van KDC zijn / haar vrijwilligerswerk zo goed mogelijk en met veel plezier kan (blijven) doen.
Dat begint bij nieuwe vrijwilligers met het maken en vastleggen van goede afspraken en het regelen van formaliteiten. Bijvoorbeeld het maken van een vrijwilligersovereenkomst, een eventuele geheimhoudingsverklaring, een VOG, een KDC-pasje etc. Vervolgens samen met de clustercoördinator een inwerkprogramma maken en dat na enige tijd ook evalueren en waar nodig met elkaar bijsturen.

Ook is Gerrie beschikbaar voor coördinatoren en/of  vrijwilligers als er andere zaken - bijvoorbeeld wanneer er signalen van onvrede zijn - besproken moeten worden. Ze kan dan als bemiddelaar mensen weer dichter bij elkaar brengen.

Gerrie ondersteunt als vrijwilligers begeleidster de KDC-vrijwilligers waar nodig en is daarbij de linking pin tussen uitvoering van het vrijwilligerswerk en het bestuur. “ Op deze manier is er alle aandacht voor de grote club KDC vrijwilligers en dat verdienen zij ook” aldus Gerrie, die veel ervaring heeft met het bemiddelen en begeleiden van mensen die in een probleemsituatie verzeild zijn geraakt.

In haar werkzame leven was Gerrie pathologisch analist en KAM medewerkster (Kwaliteitszorg-Arbo-Milieu) bij het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

Gerrie heeft op eredivisie niveau handbal gespeeld en is daarna als trainer in de 2e divisie werkzaam geweest.  “Handbal is altijd mijn uitlaatklep geweest en ook nu nog vind ik het belangrijk om te sporten voor een gezond lichaam “ geeft Gerrie aan.  Naast het Nordic wandelen bij KBO is zij ook nog actief in de KBO werkgroep contactmaatje. Ook daar weer de inzet van Gerrie voor het welbevinden van medemensen. Met recht een zeer betrokken vrijwilliger.