Klussen en Diensten Centrale Loon op Zand
 
hans boere 03.jpg

Hans Boere

Hans Boere maakt deel uit van het team vrijwilligers dat de Spullenbank runt.
Hans neemt de spullen die worden aangeboden in ontvangst, sorteert ze op bruikbaarheid en plaats ze in de winkel nadat de spullen geprijsd zijn. Vooral de hal met de grotere spullen zoals de bankstellen, kasten, bedden, lampen en serviesgoed wordt door Hans keurig op orde gehouden en zodanig ingericht dat de vele spullen die worden aangeboden ordelijk gepresenteerd worden.
Hans Boere die in zijn werkzame verleden loodgieter dakdekker van beroep was, is al meer dan twee jaar vrijwilliger bij KDC en dat doet hij met veel toewijding en plezier.
Naast zijn “werk”bij de Spullenbank knutselt Hans graag en luister veel naar muziek. Mooi dat de Spullenbank ook een grote verzameling cd’s in de aanbieding heeft. Zelf heeft hans meer dan 1200 cd’s waar hij een keuze uit kan maken.

 
Yvonne van der Aa

Yvonne van der Aa

Yvonne van der Aa is sinds kort coördinator van dit Balieteam.
Yvonne is in 2018 bij KDC gekomen als vrijwilliger die zich met computers bezig houdt en met de website maar al snel ging zij ook deel uit maken van het team Formulierenbrigade. Elke maandagochtend helpt Yvonne mensen op afspraak met het invullen van (gemeentelijke) formulieren. Kortom een bezige bij die zich breed inzet om mensen te helpen o.a. via activiteiten van KDC maar ook als secretaris van KBO Kaatsheuvel en Goldwing Club Holland waar zij allerlei (landelijke) activiteiten organiseert voor deze motorliefhebbers. Naast het rijden met een Goldwing (heeft zelf motorrijbewijs) is Yvonne ook graag creatief bezig met het maken van sieraden en geeft het schilderen veel ontspanning. Met recht een zeer bezige bij.

 
20201016_140616.jpg

Jan en Riet Verstijnen

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel bestaat al 15 jaar en al vanaf het begin zijn Jan en Riet Verstijnen actief als vrijwilliger bij de klussenbank. Tuinonderhoud is hun specialisme en dat doen zij met veel plezier en groot enthousiasme. Dat blijkt ook uit het grote aantal tuinen en tuintjes dat zij elk jaar onderhouden bij mensen (vaak senioren) die dat zelf niet meer kunnen en waarvoor die tuin nog een grote betekenis heeft. Jan en Riet zijn als gepensioneerd echtpaar altijd samen op pad en soms willen zij wel eens apart een klein klusje tegelijkertijd uitvoeren gevolgd door een grotere klus weer samen. Het zijn vaak meerdere klussen per dag dus dat vraagt de nodige energie maar die is er nog volop. “Het is vooral ook gezellig” geven Jan en Riet gezamenlijk aan en natuurlijk heerlijk in de buitenlucht.
Tuinmannen en zeker tuinvrouwen zijn schaars dus KDC is bijzonder blij en ook trots op dit echtpaar uit De Moer met groene vingers en bereidheid om in hun vrije tijd de behoeftige medemens te helpen.
Naast het vrijwilligerswerk bij KDC verrichten Jan en Riet al sinds mensenheugenis hand- en spandiensten bij de Moerse voetbalvereniging Blauw-Wit. Daar hoort ook het wassen van de voetbaltenues van het vierde elftal bij. Jan is ook jaren actief geweest bij het KBO.
Jan was in zijn werkzame leven filiaalbeheerder bij de BoerenBond en Riet heeft altijd gewerkt in de gezinszorg. Nu wordt er veel gewandeld en vooral gefietst in binnen- en buitenland.

 
20201024top.jpg

Gerard Klijn

Gerard Klijn is al vanaf het begin betrokken bij de Klussen en Diensten Centrale eerst als klusser bij mensen thuis maar toen de Spullenbank een eigen huisvesting kreeg vooral verbouwer en onderhoudsman van de eigen huisvesting van KDC. In de Mgr. Völkerstraat in de oude garage van Van der Wouw was het dweilen met de kraan open maar gelukkig kon KDC in 2017 het huidige Vrijwilligershuis betrekken. Een team van vrijwilligers heeft het gebouw in de huidige staat gebracht hetgeen een enorme klus was. Gerard heeft daar een grote rol in gespeeld als voormalig timmerman en uitvoerder in de bouw. De kennis en kunde van Gerard Klijn is nog steeds van grote waarde want zoals gezegd vraagt het gebouw van KDC en haar partners nogal wat onderhoud en zijn de hand- en spandiensten van Gerard onmisbaar. Daarnaast worden er bij de Spullenbank vaak spullen aangeboden die na reparatie door Gerard weer waardevol in de Spullenbank (kringloopwinkel) geplaatst kunnen worden.

Naast de vele uren als vrijwilliger bij KDC zit oud voetballer en wielrenner Gerard nog graag op de racefiets en maakt hij regelmatig stevige wandelingen samen met zijn vrouw zodat de conditie op peil blijft en daar is het KDC weer goed mee want daar is en blijft nog veel te doen.

 
ton honkoop 01.jpg

Ton Honkoop

De Klussen- en Diensten Centrale gevestigd in het Vrijwilligershuis aan de schotsestraat 4C in Kaatsheuvel was aanvankelijk vooral een klussendienst. Al snel kwam daar een groep vrijwilligers bij die mensen zijn gaan helpen bij het invullen van belastingformulieren en formulieren van de gemeente, de persoonlijke administratie, postmaatje zijn en ook helpen bij de voorbereiding van schuldhulpverlening.

Ton Honkoop was voordat hij bij KDC aan de slag ging als administratief klusser vanaf zijn prepensioen in 2007 actief bij KBO Kaatsheuvel waarvan 10 jaar als bestuurslid. Zowel bij KBO als bij KDC (vanaf 2013) is Ton vooral de man die mensen helpt bij het invullen van belastingformulieren en het aanvragen van toeslagen. Het op orde brengen van administraties bijvoorbeeld na het overlijden van een partner komt ook steeds vaker voor. Toen de gemeente bij KDC met het verzoek kwam om een formulierenbrigade op te zetten die inwoners van onze gemeente helpt bij het invullen van overheidsformulieren was Ton natuurlijk ook meteen van de partij.

Als voormalig hoofd bedrijfsbureau bij Lips in Drunen met een HTS techniek achtergrond is het heel bijzonder dat Ton zich heeft gespecialiseerd in het maatschappelijke veld en bijvoorbeeld al 13 jaar in de WMO adviesraad Loon op Zand belangrijk werk verricht.

Naast het vele vrijwilligerswerk bij KBO, KDC en de WMO adviesraad was Ton ook nog een actief volleyballer, scheidsrechter en bestuurslid bij Condor maar dat is nu verleden tijd en heeft plaats gemaakt voor fanatiek fietsen en wandelen vaak samen met zijn vrouw tijdens tripjes en korte vakanties in Nederland en Europa. Ook bij KBO organiseert Ton elke donderdag fietstochten in de zomer en wandeltochten in de winter. Tot voor kort had Ton Honkoop een bijzondere hobby in het verzamelen van brandhout voor de haard op zijn “houtfiets”. Het hout verzamelen tijdens fietstochten of woon-werkverkeer, hoeft niet meer waardoor de “houtfiets”bij de Fietsenbank beland is.

 
gerry couwenberg.jpg

Gerrie Couwenberg

Gerrie Couwenberg sinds februari actief als vrijwilligers begeleidster.

De taak van Gerrie is om er (mede) voor te zorgen dat iedere vrijwilliger van KDC zijn / haar vrijwilligerswerk zo goed mogelijk en met veel plezier kan (blijven) doen.
Dat begint bij nieuwe vrijwilligers met het maken en vastleggen van goede afspraken en het regelen van formaliteiten. Bijvoorbeeld het maken van een vrijwilligersovereenkomst, een eventuele geheimhoudingsverklaring, een VOG, een KDC-pasje etc. Vervolgens samen met de clustercoördinator een inwerkprogramma maken en dat na enige tijd ook evalueren en waar nodig met elkaar bijsturen.

Ook is Gerrie beschikbaar voor coördinatoren en/of  vrijwilligers als er andere zaken - bijvoorbeeld wanneer er signalen van onvrede zijn - besproken moeten worden. Ze kan dan als bemiddelaar mensen weer dichter bij elkaar brengen.

Gerrie ondersteunt als vrijwilligers begeleidster de KDC-vrijwilligers waar nodig en is daarbij de linking pin tussen uitvoering van het vrijwilligerswerk en het bestuur. “ Op deze manier is er alle aandacht voor de grote club KDC vrijwilligers en dat verdienen zij ook” aldus Gerrie, die veel ervaring heeft met het bemiddelen en begeleiden van mensen die in een probleemsituatie verzeild zijn geraakt.

In haar werkzame leven was Gerrie pathologisch analist en KAM medewerkster (Kwaliteitszorg-Arbo-Milieu) bij het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg.

Gerrie heeft op eredivisie niveau handbal gespeeld en is daarna als trainer in de 2e divisie werkzaam geweest.  “Handbal is altijd mijn uitlaatklep geweest en ook nu nog vind ik het belangrijk om te sporten voor een gezond lichaam “ geeft Gerrie aan.  Naast het Nordic wandelen bij KBO is zij ook nog actief in de KBO werkgroep contactmaatje. Ook daar weer de inzet van Gerrie voor het welbevinden van medemensen. Met recht een zeer betrokken vrijwilliger.